Koreanske serier- ukentlig anbefaling

Hei hei! Så var det mandag igjen og jeg vet ikke med dere, men her har det kommet utrolig mye snø i løpet av få timer. I disse kalde dager er det deilig å krølle seg sammen i sofaen med en god kopp te og se spennende programmer. Koreanske serier er en gullgruve av forskjellige sjangre hvor man kan velge og vrake i det man selv liker. I forhold til amerikanske eller norske serier synes jeg koreanske serier er mer interessante og mer "dramatiske". De varer også lenger; vanligvis ca 60-90 minutter. Som regel har hver koreanske serie flere spesielt produserte sanger som kan få tårene til å trille eller kroppen til å danse. Denne uken har jeg 2 koreanske drama jeg ser på eller nylig har sett ferdig. I det siste har faktisk Netflix også produsert flere koreanske serier som er tilgjengelige i Norge. Ikke det største utvalget, men de fleste som er der er verdt å få med seg. Andre sider man kan bruke er blant annet Viki som er en side spesielt for asiatiske serier. Denne er gratis, MEN det blir sendt ca 60 sekunder med reklame hvert 10 minutt. Om man ikke ønsker reklame, kan man betale for et månedlig abonnement. Noen av episodene til eldre drama eller mindre populære drama blir også lagt ut på YouTube fra tid til annen. For informasjon vil disse anbefalingene IKKE inneholde spoilers, kun et referat av handlingen og min personlige mening om serien.

1. Hwayugi / A Korean Odyssey (화유기) 

Hwayugi er en fantasy serie blandet med skrekk og romantikk som for tiden går på tvN i Korea. Serien er på sin 14 episode, hvorav totalt 20 episoder. Sendetiden er lørdager og søndager. Kort fortalt handler serien om jenta Jin Sun-Mi som har en uvanlig evne; hun kan se gjenferd. Som barn demon slipper hun demonen Son O-Gong løs fra sitt fengsel i fjellene og blir forhekset. De møtes igjen etter mange år og utvikler et uventet forhold. Selv om spesialeffektene i serien ikke er de beste, er skuespillerne talentfulle og serien byr på mange morsomme øyeblikk i tillegg til hårreisende spenning. Det unike med denne serien synes jeg er dynamikken mellom hovedkarakterene. Man er ikke sikker på hvem som er den "slemme". Karakterene er også veldig forskjellige og hver av dem har sin egen sjarm. Til tross for dette er kanskje minuset at protagonisten (Jin Sun-Mi) til tider kan virke ganske så ubesluttsom og hjelpeløs. Her er det også mange kjente fjes; om du er kjent med koreanske drama kjenner du kanskje igjen skuespilleren Lee Seung-Gi som spiller den mannlige hovedrollen? Vokalisten i det kjente bandet FTIsland spiller også en viktig birolle i serien. De første episodene synes jeg var gjennomsnittelige, men serien tar seg opp veldig i løpet av kort tid. Her kan man virkelig ikke dømme etter første episode, noe som forsåvidt gjelder mange koreanske serier.

Serien passer for deg som liker fantasy, animalistisk humor (se serien for å forstå denne innuendoen) og en hjertebankende, frustrerende romanse. 

 

2. Black (블랙)

Black har en spesiell plass i hjertet mitt, virkelig. Jeg ventet lenge med å se denne fordi jeg fryktet at den skulle skuffe meg. Der tok jeg grundig feil. Black er en krim- og fantasy-thriller drama som handler om en "Grim Reaper" ned navn 444 som tar over kroppen til en detektiv. Han møter jenta Ha-Ram som kan se dødens skygge; hun kan forutse når folk skal dø. Sammen prøver de å redde liv. Jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne med å forklare hvor unik, fascinerende og godt skrevet serien er. Den overrasker konstant med uventede åpenbaringer og tvister som bindes sammen til en rød tråd man bare må følge videre. På kun 18 episoder klarer serien å få seeren med gjennom flere samfunnskritiske spørsmål og løse et serie-mord mysterium. Det som er spennende her er hvordan man aldri kan forutse hva som skal skje, hvem som står bak eller svaret på flere spørsmål man garantert vil ende opp med etter hver episode. En konstant følelse av neglebitende spenning følger episodene, spesielt mot slutten hvor klimakset bygges opp. Det eneste jeg vil si er negativt i serien er når man har kommet ca halvveis. Her kan det gå litt sakte og mye av dialogen føles unødvendig ut, tatt i betraktning at flere av episodene varer over 60 minutter. Bortsett fra det er manuset godt skrevet og skuespillerne er dyktige, spesielt den mannlige hovedrollen Song Seung-Heon. Han imponerte meg stort. For yngre eller sensitive lesere vil jeg advare mot mange "forstyrrende" scener. Serien er for eldre seere og er IKKE familievennlig i den forstand. Det er veldig mye blod i serien, mye vold og generelt "ekle" scener. Personlig var det en scene med dyremishandling jeg ikke maktet å se. Alle episodene er tilgjengelige på Netflix med både norsk og engelsk tekst. Serien kan kanskje virke litt merkelig til tider, men det er det som i utgangspunktet gjør den interessant. Denne anbefaler jeg på det sterkeste. Slutten vil garantert få deg til å gråte og resten vil få deg til å sitte på kanten av sofaen for å trykke på "neste episode". 

Liker du mysterier, en stor dose spenning og eksistensielle spørsmål er Black midt i blinken for deg. 


3. While You Were Sleeping (당신이 잠든 사이에) 

Denne serien som ble sendt i september og november i fjor var jeg spent på av flere grunner; den inneholdt min favorittskuespiller Lee Jong-Suk og handlet om et interessant tema, nemlig drømmer. Serien handler om Hong-Joo som drømmer om andres fremtid. Drømmene hennes blir alltid virkelighet, noe som forståelig nok gjør henne engstelig. Så flytter aktoren Jae-Chan inn ved siden av. Akkurat som henne drømmer han om fremtiden. Det viser seg at Jae-Chan er i stand til å endre det som har skjedd i drømmene deres og de utvikler et spesielt forhold mens de prøver å løse andre saker sammen. I likhet med både Hwayugi og Black er While You Were Sleeping primært en fantasy serie, men fokuserer like mye på romanse. Det er også en "rettslig" drama som vil si at en god del av den foregår i en rettssal eller har innslag av rettslige tema. Serien er søt, romantisk og spennende, mer uskyldig enn de to andre. Det er 32 episoder hvor hver episode varer i kun ca 32 minutter. Dette er ikke vanlig for koreanske serier, men har med lover angående spilletid å gjøre. I Korea ble 4 episoder sendt hver uke for at standardtiden (60 minutter pr episode) skulle følges. Her er det ingenting å si på skuespill; det er flere kjente skuespillere i serien som presterer sitt beste. Lee Jong-Suk er kjent fra flere andre drama og er svært populær. Han gjør jobben som knallhard men følsom aktor veldig godt. Konseptet med serien angående drømmer er også veldig tankevekkende. Her sirkulerer spørsmål om endring av fremtiden og om dette har konsekvenser konstant. Romansen mellom de to hovedkarakterene er fin og behagelig å se på. Kjemien er god og utviklingen virker naturlig. Humor har også en stor plass i serien som lysner opp selv de mørkeste øyeblikk. Lydsporet er også fantastisk. Det sier mye om en serie når alle sangene bringer frem følelser. 

Flott kjemi, lydspor og et tankevekkende konsept er nøkkelord for serien. Er dette noe du liker passer serien perfekt. 


Håper dere likte anbefalingene! Er det noen koreanske serier du ser på for tiden? Tips meg gjerne i kommentarfeltet. I morgen kommer ukens anbefalinger om musikk. Ha en fin kveld videre til alle som har lest dette veeeldig lange innlegget. Det settes stor pris på :) 

-Anette 

 

0

Skriv en ny kommentar